top of page

Buikdans

Wie? Voor iedereen vanaf 14 jaar 

 

Wanneer?

* Onze groepen worden ingedeeld op dansbekwaamheid. Leeftijden zijn slechts indicatief.

Docente: Kelly Van Reeth (Ischtar)

Buikdans of Oriëntaalse dans is een mysterieuze en feestelijke dansvorm, afkomstig uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Er wordt verondersteld dat buikdans één van de oudste dansen is ter wereld, maar er is echter weinig concreets over de geschiedenis bekend.

 

Het zou teruggaan op de dans van tempeldanseressen die er mythologische verhalen mee uitbeelden. Één van de theorieën is dat de dans via zigeuners meegebracht zou zijn uit India. Zij trokken met hun dans en muziek de wereld rond en buikdans groeide uit tot een verzameling van bewegingen uit verschillende landen en culturen.

 

Er bestaan veel verschillende genres binnen de dansvorm buikdans: ieder land, vaak iedere streek heeft zijn eigen stijl ontwikkeld. Elke stijl heeft bepaalde accenten en typische kleding, maar de kunst van de 'isolatie' staat altijd centraal.

 

In tegenstelling tot Westerse dansvormen, waarbij het lichaam vaak als één geheel beweegt, kunnen Oosterse danseressen door middel van een indrukwekkende lichaamsbeheersing de verschillende lichaamsdelen gecontroleerd en afzonderlijk bewegen. De dans wordt vooral gekenmerkt door krachtige heupbewegingen en lenige, mysterieuze slangenbewegingen.

 

Ieder semester start Ischtar (Kelly) met nieuwe cursussen, bestaande uit circa 15 lessen. Tijdens deze wekelijkse lessen laat zij haar leden, naast de klassieke Egyptische buikdans ook kennismaken met andere dansstijlen binnen Oriëntaalse dans: Bollywood, American Tribal Style, Turkish Gypsy,….

Beginners

 

Deze cursus is voor wie nog nooit buikdanslessen volgde, of wie graag de basis wil heropfrissen. In deze lessen wordt de basis van de oriëntaalse dans aangeleerd. We leren heupen/bekken, borstkas/buik, schouders en het hoofd bewegen terwijl de rest van het lichaam stil blijft (= isolaties). Er wordt gedanst op zowel typische als hedendaagse Arabische muziek en men maakt kennis met verschillende muziek- en dansstijlen. We sluiten de cursus af met het aanleren van een choreografie

Gevorderden

 

Gedurende deze reeks maken we vooral kennis met verschillende ritmes en danstijlen (Tribal, Bollywood, Fusion Bellydance, Turkish Gypsy,…).We breiden onze basis uit met variaties op gekende bewegingen en gaan dieper in op de bewegingen. Daarnaast wordt er kennis gemaakt met dansattributen: stokdans, sluierdans, ISIS wings en zills (= vingercimbaaltjes). Er wordt vooral gewerkt aan het aaneenschakelen van verschillende danspassen tot combinaties om zo tot een heuse dans te komen. Deze cursus is geschikt voor wie minstens twee jaar ervaring heeft.

Elite

Deze cursus is geschikt voor wie minstens vijf jaar ervaring heeft. De nadruk ligt op nieuwe, meer gevorderde danstechnieken (shimmy-variaties, dubbele isolaties,..) en op trage en snelle combinaties met gekende en nieuwe bewegingen. Daarnaast werken we aan verfijning en het ontwikkelen van een eigen dansstijl. We gaan creatief te werk met de dans en komen zo tot verrassende resultaten. Je kan enkel lid worden van deze groep op uitnodiging van Ischtar.

000 kopie 2_edited.png
000_edited.png
bottom of page