top of page

Breakdance

Wie? Jongens & meisjes vanaf 8 jaar

 

Wanneer?

* Onze groepen worden ingedeeld op dansbekwaamheid. Leeftijden zijn slechts indicatief.

Docente: Wout Devolder

Breakdance vormt samen met rap, graffiti en DJ de vier elementaire onderdelen van de cultuur ‘hiphop’.

 

Deze danstijl is eind jaren ’70- begin ’80 ontstaan in de arme buurten van New York. DJ’s zoals Grandmaster Flash begonnen draaitafels te gebruiken om zo een break in een nummer eindeloos door te laten draaien. Breakdance was uitgevonden om op deze nieuwe dansstijl te dansen, die eerst bekend stond als electro en zich later ontwikkelde tot hiphop & rap.

 

Voordat de dans ‘breakdance’ werd genoemd, gebruikte men de term ‘b-boying’. Een b-boy (break boy of boogie boy) is iemand die, op de instrumentale muziek van de scratchende DJ, zijn unieke dansbewegingen laat zien binnen een cirkel van mensen. De eerste b-boys zaten in de groepen Young City Boys, Yoke City Mob en de Rockwell Association. Veel van de leden uit deze groepen werden lid van het welbekende Rocksteady Crew.

Heel veel van deze bewegingen zijn overgenomen uit Afrikaanse dans, Chinese vechtsporten en de Braziliaanse vechtsport Capoeira. Enkele bekende breakdance-moves zijn: freeze, headspin, sixstep en de threestep.

 

Verwante dansstijlen aan breakdance zijn:

  • popping

  • locking

  • electric boogie

Bij breakdance zijn ontelbaar veel verschillende moves ontwikkeld, die op te delen zijn in een aantal categorieën:

  • Footwork: snelle pasjes op handen en voeten over de grond, waarbij vaak een cirkelvormige beweging gevolgd wordt.

  • Toprocks: hierbij wordt al staand gedanst en probeert de danser om elk geluidje in de muziek te pakken met zijn bewegingen..

  • Powermoves: veel van deze moves zijn voortgevloeid uit het turnen, zoals bijvoorbeeld de flare. Het zijn acrobatische series waarbij vaak slechts met de handen en schouders de grond wordt aangeraakt.

000 kopie 3_edited.png
000 kopie_edited.png
OPENDEURDAGEN met proeflessen: 2-4-5- 6 & 7 september
bottom of page